^

Sănătate

A
A
A

Ardeți șoc

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 25.06.2018
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Burn șoc - un proces patologic cauzat leziuni termice extinse ale pielii și țesuturilor profund culcat, ceea ce duce la tulburări hemodinamice grave cu încălcarea predominantă a proceselor de microcirculație și metabolice în corpul victimei. Durata perioadei este de 2-3 zile.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Cum se dezvoltă șocul de arsură?

Din momentul primirii unei arsuri mari, tulburările circulatorii devin deosebit de importante, ceea ce este facilitată de pierderea plasmei de pe suprafața afectată. Din primele ore bcc scade datorită scăderii volumului de eritrocite circulante și plasmă, ceea ce duce la îngroșarea sângelui (hemoconcentra). Datorită creșterii accentuate a permeabilității capilare (nu numai în zona afectată, dar și în țesuturi intacte) și ieșirea din care o cantitate semnificativă de proteine, apă și electroliți în volumul plasmatic circulant ars este redus semnificativ. Există hipoproteinemie, în principal datorită hipoalbuminemiei. Dezvoltarea sa este facilitată și de creșterea dezintegrării proteinelor în țesuturile arse. Reducerea volumului de eritrocite circulant se produce datorită distrugerii celulelor roșii din sânge în domeniul arsurilor la momentul unei leziuni termice și într-o măsură mai mare, ca urmare a unui depozit patologic de eritrocite în rețeaua capilară a tulburărilor microcirculației. Reducerea BCC duce la o scădere a revenirii sângelui în inimă, o scădere a debitului cardiac.

Deteriorarea capacității contractile a miocardului după arsuri severe este, de asemenea, considerată cauza unei scăderi timpurii a producției cardiace. Ca rezultat, cantitatea de sânge care vine de la diferite organe și țesuturi scade, ceea ce, combinat cu o deteriorare a proprietăților reologice ale sângelui, duce la tulburări de microcirculare marcate. În acest caz, în primele ore după arsura există o încetinire bruscă a fluxului sanguin, ceea ce poate duce de pe o parte semnificativă a circulației capilare active. În vasele mici, apar agregate de elemente uniforme care împiedică trecerea normală a eritrocitelor prin capilare. În ciuda unor astfel de tulburări de hemodinamică, șocul de arsură este însoțit de o presiune arterială normală. Aceasta este facilitată de creșterea rezistenței periferice totale a fluxului sanguin datorită vasospasm datorită activității crescute a sistemului simpatoadrenal și o creștere a vâscozității sângelui datorită hemoconcentra și reologia sângelui deteriorare. Tulburările circulatorii conduc la o întrerupere bruscă a transmiterii oxigenului la țesuturi și la hipoxie. Se agravează prin inhibarea enzimelor respiratorii ale mitocondriilor, ceea ce exclude complet participarea oxigenului chiar și în reacțiile oxidative. Produsele metabolice sub-oxidate, în special acidul lactic, determină o deplasare a KOC spre acidoză. Acidoza metabolică promovează o întrerupere suplimentară a funcției cardiovasculare.

Șocul de ardere are trei grade: ușor, greu și extrem de greu.

Afecțiunea de arsură ușoară se dezvoltă în zona arsurilor profunde până la 20% din suprafața corpului. Victimele merg la spital într-o conștiență clară, uneori există o scurtă emoție, rareori văd vărsături, frisoane. O sete moderata ingrijoreaza. Puteți observa o anumită culoare a pielii. BP rămâne în intervalul normal, este posibilă o tahicardie mică (100-110 pe minut). Violarea rinichilor este necharacteristică, diureza zilnică rămâne normală, hematuria și azotemia nu. Temperatura corpului la majoritatea victimelor în prima zi a zilei normale sau subfebrile, iar a doua - la 38 ° C. Hemoconcentrația este moderată, hematocritul nu depășește 55-58%, totuși modificările indicate pentru a doua zi sunt întrerupte. Creșterea caracteristică a numărului de leucocite din sânge la 15-18h109 / l, o mică hipoproteinemie (nivelul proteinei totale este redus la 55 g / l). Bilirubinemia, tulburările de echilibru electrolitic și acidoza, de regulă, nu dezvăluie. Hiperglicemia moderată (până la 9 g / l) se observă numai în prima zi. De obicei, majoritatea victimelor sunt scoase din starea unui șoc de arsură ușoară până la sfârșitul primului - începutul celei de-a doua zile după leziune. Durata medie a perioadei este de 24-36 de ore.

Șocul de arsură puternică se dezvoltă în prezența arsurilor profunde pe o suprafață de 20-40% din suprafața corpului. În primele ore după rănire, entuziasmul și anxietatea motrică sunt caracteristice și, curând, există o întârziere cu o conștiință conservată. Victima este îngrijorată de frisoane, sete, durere în zona arsurilor. Vărsături se observă la un număr semnificativ de pacienți. Pielea fără piele și membranele vizibile ale mucoasei sunt palide, uscate și reci. Adesea observată acrocianoza. Tahicardie caracteristică la 120 pe minut, scăderea tensiunii arteriale. De regulă, funcțiile renale suferă, diureza zilnică este redusă la 300-400 ml. Se observă hematurie, albumină, uneori hemoglobinurie, creșterea azotului rezidual în sânge la 40-60 mmol / l în a doua zi. Hemoconcentrația este semnificativă (hematocrit 70-80%, Hb 180-200 g / l), rata de coagulare a sângelui scade la 1 min. Mark leucocitoza la 40x109 / l, însoțită de neutrofilia, apar adesea forme tinere până la mielocite, limfo- și eozinopenie; numărul de leucocite scade până la sfârșitul celei de-a treia zile. Conținutul proteinei totale din plasma sanguină scade la 50 g / l în prima și 40 g / l - în a doua zi. Numărul de trombocite este oarecum redus. Se dezvoltă acidoză respiratorie metabolică combinată.

Un șoc de ars extrem de sever apare în prezența arsurilor profunde pe o suprafață de peste 40% din suprafața corporală. Starea generală a pacienților, ca regulă, este grea, conștiința este confuză. Excitația pe termen scurt este rapid înlocuită de inhibarea și indiferența față de ceea ce se întâmplă. Pielea este rece, palidă. Caracteristic pentru sete puternice, frisoane, greață, vărsături repetate, tahicardie de până la 130-150 pe minut, umplere slabă a pulsului. Tensiunea arterială sistolică din primele ore poate fi redusă la 90 mm Hg, iar CVP scade. Observă scurtarea respirației și cianoza, hemoconcentrația ridicată (Hb 200-240 g / l, hematocrit 70-80%). Excreția urinară este redusă drastic, până la anurie, diureza zilnică nu depășește 200-300 ml. Urina este maro închis, aproape neagră, cu mirosul de arsură. Din primele ore după obținerea unei arsuri, se dezvoltă acidoza, pareza intestinului se unește. Temperatura corpului a scăzut. Durata acestei perioade este de 56-72 ore, letalitatea atinge 90%.

Cine să contactați?

Cum este tratat șocul de arsură?

Șocul de ars la copii este tratat prin terapie prin perfuzie-infuzie, al cărei volum este determinat aproximativ de schema Wallace - de produsul unei greutăți de trei ori a copilului (kg) pe% ars. Această cantitate de lichid trebuie administrată copilului în primele 48 de ore după accident. Cerința fiziologică a organismului în apă (de la 700 până la 2000 ml / zi, în funcție de vârstă) este satisfăcută de administrarea suplimentară a unei soluții de glucoză de 5%.

In primele 8-12 ore 2/3 administrată cantitatea zilnică de lichid, restul - în următoarele 12 ore arde Lumina șoc necesită administrarea zilnică media perfuzie cu doze, care este de aproximativ 3000 ml pentru adulți și până la 1500-2000 ml pentru copii .; șoc puternic de arsură - 4000-5000 ml și 2500 ml; șocuri de arsură extrem de severe - 5000-7000 ml și, respectiv, până la 3000 ml. La vârstnici și vârstnici, este necesar să se reducă viteza de perfuzare cu aproximativ 2 ori și să se reducă volumul la 3000-4000 ml / zi. Ars de bolile asociate ale sistemului cardiovascular și respirator ar trebui, de asemenea, să reducă volumul de transfuzii cu 1/4 ~ 1/3 din cantitatea zilnică.

Schemele de mai sus ale terapiei perfuzie-transfuzie sunt orientative. Ulterior arde șoc tratat sub controlul tensiunii arteriale, a presiunii venoase centrale, ritmul cardiac, diureza pe oră, valorile hemoglobinei, concentrațiile hematocrit de potasiu și sodiu în plasma sanguină, CBS și altele. Volumul și rata de administrare a mediilor de perfuzie să fie crescute la numerele CVP mică (mai puțin de 70 mm de apă .st) .; (Coloană de apă mai mare de 150 mm) ridicată indică insuficiență cardiacă, precum și necesitatea de a opri sau a reduce volumul de medii de perfuzie administrat. Cu tratament adecvat diureza pe oră este de 40-70 ml / h, concentrația de sodiu în plasmă - 130-145 mmol / L, potasiu - 4,5 mmol / l. Hiponatremia rapid introducerea trunchiată 50-100 ml de soluție de clorură de sodiu 10%, cu eliminare și hiperpotasemia de obicei. În cazul hipernatremiei, sunt indicate 250 ml dintr-o soluție de glucoză 25% cu insulină.

Caracterul adecvat al perfuziei, terapia cu transfuzii si pe baza datelor judecat clinice: sete și uscăciunea pielii indică lipsa de apă în organism și dezvoltarea hipernatremie (ar trebui să crească doza orală de apă, soluție de glucoză administrată 5%). Pielea palidă și rece prezintă o încălcare a circulației periferice [ar trebui să se administreze dextran (reopoliglyukin), gelatină (gelatină), hemodez]. Dureri de cap severe, convulsii, tulburări vizuale, vărsături, salivație observate la hidratare celulara si apa intoxicarea (demonstrat prin utilizarea de diuretice osmotice). Vene safene Spadenie, hipotensiune arterială, pierderea turgescenței pielii tipice pentru deficit de sodiu (infuzie necesară de soluții electrolitice, 10% clorură de sodiu). Cu o dinamică pozitivă a stării pacientului, restaurarea diurezei și normalizarea parametrilor de laborator, numărul mediilor de perfuzie injectabile timp de 2-3 zile poate fi redus la jumătate.

În timpul perfuziei, terapia cu transfuzii de blocuri coapte ar trebui preferate pentru cateterism venos central (subclavie, jugulară, femural), care poate fi realizată prin piele afectată după o manipulare atentă. Cu toate acestea, un astfel de cateter nu ar trebui să fie utilizat pentru o lungă perioadă de timp din cauza pericolului de a dezvolta complicații purulente-septice.

Uneori, un șoc de ars extrem de sever cauzat de o traumă termomecanică combinată complicată de sângerare este tratată cu ajutorul terapiei prin perfuzie, care se realizează simultan prin două vene centrale cateterete.

Criteriile, ieșirea pacientului de la o stare de șoc ars:

  • stabilizarea stabilă a hemodinamicii centrale;
  • restaurarea diurezei; eliminarea hemoconcentrației;
  • debutul febrei.

Medicamente

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.